Nyírbogát Nagyközség

Nyírbogáton is megünnepelték a forradalom kirobbanását, a márciusi ifjak nemes tettét

Nyírbogát polgárai 2014. március 15-én együtt emlékeztek történelmünk kiemelkedő eseményére az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra.

Az ünnepi megemlékezésen  Dr. Simon Miklós településünk polgármestere, országgyűlési képviselő ünnepi beszédében kiemelte, hogy: „A nagy történelmi pillanatokat nem agyonkoptatott fogalmak és eszmék alakítják, hanem a tenni vágyástól fűtött emberek cselekedetei. Csak az a közösség, képes nagy tettekre, kivételes időkben kivételes cselekedetekre, amelyikben megvan a békés hétköznapok hangyaszorgalma, amelyik tudja, hogy nemcsak a változtatás, hanem a megőrzés képessége is szükséges a továbblépéshez. Csak az a település tudja elviselni a kivételes, falakat rengető pillanat sokszor mindent maga alá temető változásait, ahol vannak, akik akarva-akaratlanul továbbmentik a boldogulni vágyó, szorgalomra és munkára kész közösség emlékét.

1848–49 forradalmának és szabadságharcának emléke mindig arra figyelmeztessen mindannyiunkat, hogy a történelem menetét az emberi cselekedetek, döntések, a hétköznapok kitartása viszik előrébb! Saját sorsunk alakulásáért elsősorban mi vagyunk a felelősek.

Ünnepi rendezvényünket a Mesekert Óvoda óvodásai, a Nyugdíjas Egyesület énekkara, a Vántus István Általános Iskola tanulói és Énekkara színesítette.

 Az óvodásokat felkészítette Pappné Vadon Valéria és Somlyai Tiborné óvónők, az általános iskola műsorát Sáfárné Kovács Judit és Bakosné Papp Regina tanárnők állították össze. Az énekkart Kremiczky Tímea tanárnő vezényelte, a táncot Éder Róbert tanár úr tanította be.

Imát mondotta a hősökért Terdik Mihály parochus úr.

Nyírbogát, 2014. március 16.

 Gulyás Jánosné

Az ünnepség képei