Nyírbogát Nagyközség

Nyírbogát polgárai is megemlékeztek az 58 évvel ezelőtt történtekre

Nemzeti ünnepünk alkalmából október 23-án Nyírbogát polgárai is megemlékeztek az 58 évvel ezelőtt történtekről,  amikor is a fővárost reménység töltötte el, hisz az ország népe kilenc esztendei félelem és kétségbeesés után szorongással, de mégis boldogan lélegezhette be a szabadság illatát.

Az ünnep mindig emlékezés, október 23-án a kommunista diktatúrával szemben fellázadt nép és az erőszak ellen felvett küzdelem előtt hajtunk fejet.  Tiszteletükre itt Nyírbogáton ünnepi műsor keretében a legkisebbektől a nagyokig  közösen, méltóságteljesen együtt emlékeztünk az ’56-os eseményekre, a gyilkos sortüzekre, a börtön és a halál elől menekülőkre,  Nagy Imre Miniszterelnökre,  aki nem futott el saját és nemzete sorsa elől.  Molnár Zsoltné az általános iskola igazgató helyettese tisztelettel és szeretettel köszöntötte -  az ünnepi műsor előtt megtartott hivatalos mandátum átadó ünnepségről érkező újonnan megválasztott polgármester asszonyt, dr. Simonné dr. Rizsák Ildikót, - s az ünneplő közönséget.

Ünnepi megemlékezésünk  a  Mesekert óvoda műsorával kezdődött.  Az óvodásainkat Bécsi Lászlóné és Pál Józsefné óvónők készítették fel.

Az 1956-os események főszereplői a fiatalok voltak. Ők mondták ki, hogy elég volt a hazugságból, a félelemből, a  jogfosztottságból.  Ezt idézték fel ünnepi műsor keretében a Vántus István Általános Iskola 8. osztályos tanulói és énekkara. Felkészítő tanáraik Sáfárné Kovács Judit, Bakosné Papp Regina, Kremniczky Tímea tanárnők voltak.

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő ünnepi beszédében arra világított rá, hogy : ”A rendszerváltás óta 24 év tapasztalásai küzdelmei fényében tudjuk csak igazán értékelni 1956 csodáját.” A magyarok azóta is tudják, hogy ha Magyarország összefog, akkor ereje megsokszorozódik és mindenre képes, így volt ez 1956-ban és így van ez ma is. Ünnepi beszédének zárásaként Martin Luther King bölcsességét idézte: „Hittel tedd meg az első lépést. Nem kell hozzá látnod az egész lépcsőt, csak az első lépcsőfokot!”  1956-ban hittel megtették az első lépést, a mi nemzedékünk.

A  történelmi egyházak képviselői, Szerencsi Imre református lelkész, Terdik Mihály görög katolikus parochus, Horváth János római katolikus plébános  imát mondtak mindazokért, akik az 1956-os forradalomban és szabadságharcban vesztették életüket. Ezt követően az ünneplő közösség  átvonult a Béke téri emlékműhöz,  ahol a Nyugdíjas Egyesület ének kíséretében az önkormányzat, az intézményvezetők, a történelmi egyházak képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit és a jelenlévők közösen meggyújtották a megemlékezés gyertyáit.

Köszönjük az ünnepi műsor résztvevőinek a felkészülést és a színvonalas előadást!

 

Az ünnep képekben