Nyírbogát Nagyközség

A Kommunizmus áldozataira emlékeztünk

2015. február 25-én a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából Nyírbogáton a Béke téri emlékműnél hajtottak fejet az önkormányzat képviselő-testület tagjai és Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, s elhelyezték a kegyelet  koszorúját a kommunizmus áldozatainak emlékére.


Az Országgyűlés 2000. júniusi döntése alapján február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát. A mentelmi jogától megfosztott képviselő nyolc évet töltött börtönökben és munkatáborokban. Kovács Béla 1959-ben, 51 évesen halt meg.


A kommunista diktatúra áldozatai éhínségben, kényszermunkatáborban, vagy kegyetlen kivégzés által vesztették életüket, voltak akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított. A rendszer áldozatai voltak azok is, akiket vallattak és kínoztak, akit megbélyegeztek, akit kirekesztettek vagy börtönbe zártak, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek; mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől.


Nyírbogát, 2015. február 25.

 

                                                                           Gulyás Jánosné