Nyírbogát Nagyközség

Emlékmű '56 hőseinek

Ünnepi megemlékezés a forradalom és szabadságharc hőseiről

Emlékmű avatás az 1956-os emlékbizottság által létrehozott Büszkeségpont keretében, Nyírbogáton

 

Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata és településünk polgárai megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen  a hősökről és felavatták a Nyírbogáti Büszkeségpont keretében Bíró Lajos szobrászművész alkotását az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléket állító emlékművet, melyet az 56-os emlékbizottság támogatott.

 

Ünnepi megemlékezésünkön Dr. Simonné Dr. Rizsák Ildikó településünk polgármestere mondott ünnepi beszédet. Beszédében kiemelte, hogy : „60 évvel a magyar szabadságharc és forradalom után ismét olyanok akarnak irányítani minket, akik nem élnek köztünk, akikkel nem közösek az élményeink és az álmaink. Október 2-án Európa népei között elsőként mondtunk nemet Brüsszel bevándorlás politikájára. Nemet mondtunk arra, hogy mások döntsék el helyettünk, kikkel éljünk együtt. 1956. október 23-a és 2016. október 2-a között párhuzam vonható, amennyiben akkor is és most is kiálltunk nemzeti szuverenitásunkért. Mi a szabadságunkat, a hazánkat soha nem ajándékba kaptuk. Senki ne várja azt tőlünk, hogy most egy brüsszeli parancsra átadjuk olyanoknak, akik nem tisztelik a kultúránkat és a törvényeinket.

A Mesekert  Óvoda  ünnepi összeállításával, a Nyugdíjas Egyesület énekeivel méltóképp színesítette a múlt eseményeit.

Az 1956-os események főszereplői a fiatalok voltak. Ők mondták ki, hogy elég volt a hazugságból, a félelemből, a jogfosztottságból. Ezt idézték fel előadásukkal a Vántus István Általános Iskola 8. osztályos tanulói. Ünnepi megemlékezésünk után átvonultunk a Büszkeségpont keretében megvalósított emlékműhöz. A képviselő-testület megjelent tagjai, Dr. Simonné Dr. Rizsák Ildikó polgármester asszony, Bereznyákné Dr. Bényei Bernadett jegyző asszony, Bíró Lajos szobrász művész és Dr. Simon Miklós térségünk országgyűlési képviselője leleplezték, majd a történelmi egyházak képviselői pedig megszentelték és megáldották az emlékművet.  Bákonyi Evelin 7.a osztályos tanuló elszavalta Márai Sándor Mennyből az angyal című versét.  Dr. Simon Miklós képviselő úr köszönetét fejezte az 1956-os Emlékbizottságnak, hogy támogatásukkal a Büszkeségpont létrehozásának keretében településünkön megvalósult egy emlékmű, majd méltatta az emlékmű jelentőségét.  Bilku Tibor a helytörténeti kör vezetője beszélt az Ő személyes ’56-os emlékéről, és településünket érintő ’56-os történésekről.

Ami 1956 októberében történt Magyarországon, példaértékű volt a világon, örök dicsőség Magyarországon.

Ünnepi megemlékezésünk végén a jelenlévők elhelyezték megemlékezés mécseseit, gyertyáit az emlékműnél. Illesse kegyelet mindazokat, akik a forradalom és szabadságharcban vesztették életüket.

 

KÉPEK