Nyírbogát Nagyközség

Március 15-i megemlékezés

Eljött a mi 48-unk, és szükség lesz mindenkire Magyarország és Európa védelmében

 

Nyírbogát polgárai március 14-én ünnepi műsor keretében  ünnepelték meg az 1848-as forradalom 171. évfordulóját.

Az ünnepi megemlékezést megtisztelte Dr. Simonné Dr. Rizsák Ildikó településünk polgármester asszonya, Dr. Simon Miklós, térségünk országgyűlési képviselője, a történelmi egyházak vezetői,  a képviselő – testület tagjai, iskolások óvodások és az emlékező polgárok.  

Ünnepi megemlékezésünk színvonalát a Mesekert Óvoda Mici-Mackó csoportjának, a Vántus István Általános Iskola 7. osztályos tanulóinak előadása színesítette.

 Ünnepi beszédében Dr. Simon Miklós térségünk országgyűlési képviselője felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy: „A magyar szabadságot soha nem adták ingyen, ezt a 48-asok is megtanulták.Ma újabb Birodalom terjeszkedik és nyilvánosan is vállalt célja, hogy eltörölje a nemzetek Európáját és létrehozza az európai egyesült államokat, ahol megszűnnének a nemzetállamok, a nemzeti függetlenség és a nemzeti identitás. Az új Birodalom új, engedelmes, nemzeti identitás nélküli népet akar, ezért akarják afrikai és közel-keleti bevándorlók millióival elárasztani Európát, és annak minden egyes tagállamát.” …… Képviselő úr beszédében kiemelte, hogy: „Mi magyarok, ahogy 1848-ban, úgy ma is szép szóval állunk ki függetlenségükért és kérjük a Birodalmat, hogy változtasson, mert Európa veszélyben van. Veszélyben van a biztonságunk, a szabadságunk, a keresztény kultúránk. ….. Eljött a mi 48-unk, és szükség lesz mindenkire Magyarország és Európa védelmében. A tavaszi hadjárat legfontosabb ütközete május 26-án az európai parlamenti választás lesz. El kell döntenünk, hogy egy bevándorlókontinensen, az európai egyesült államokban vagy a nemzetek Európájában akarunk-e élni.”

 A megemlékezés végén  a történelmi egyházak képviseletében Szerencsi Imre református lelkész, Terdik Mihály görög katolikus parochus, és Horváth János római katolikus plébános méltatták a bátrakat, s imádkoztak a forradalom és szabadságharc hőseiért, s szabadságunkért, majd az ünneplő közösség átvonult a Béke téri emlékműhöz, ahol koszorút helyezett el  Nyírbogát Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete, az önkormányzat intézményeinek vezetői, az egyházak vezetői.

A forradalom napja mégis ünnep számunkra. Őrizzük és tiszteljük azok emlékét, akik mind egyet akartak. A költőét, aki talpra szólította a nemzetet, a márciusi ifjakét és a honvédekét, akiknek életüknél fontosabb volt a haza szabadsága.

Dicsőség hőseinknek, Isten óvja és vezesse Magyarországot!

 

Nyírbogát, 2019. 03. 14.                                                                                                                                              Gulyás Jánosné

 

Képek az ünnepről