Nyírbogát Nagyközség

Tisztelet a Bátraknak!

” 2012.03.16.

Nyírbogáton is megemlékeztek az 1848-as forradalom és szabadságharcról.

Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata ünnepi műsor keretében emlékezett meg az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeiről.


Dr. Simon Miklós településünk polgármestere, országgyűlési képviselő beszédében rámutatott arra, hogy 164 év után is hűek vagyunk az eskühöz, majd folytatta: „Tisztelet a bátraknak! - ma ez hangzik szerte az országban sok településen” Tisztelet azoknak a bátraknak, akik egykoron – szemben az árral, az idegen elnyomással, az elvárásokkal – mertek a szabadságért harcolni, tisztelet a bátraknak, akik legyőzték saját félelmeiket, tisztelet a bátraknak, akik megelégelve azt, hogy másodrangú állampolgároknak tekintik őket, kiálltak a nemzet érdekképviseletéért, a magyarok ügyéért, mert nem kételkedtek abban, hogy a magyaroknak lehet saját ügye, lehet saját érdeke. 164 év után is hűek vagyunk az eskühöz („rabok tovább nem leszünk”), ma is ehhez tartjuk magunkat. Bárhogy fordul is a világ, bármiképp is kanyarodik az élet, ki fogunk állni egymásért.

 


Az ünnepi műsorban a Vántus István ÁMK óvodásai megdobogtatták szívünket, iskolánk tanulói színvonalas műsor keretében megidézték a történelmi eseményeket. A nyugdíjas Egyesület tagjai forradalmi nótákkal színesítették műsorunkat. Ezt követően az ünneplő közönség átvonult a Református templomba, ahol istentisztelet keretében Veres Miklós a Kisvárdai Református Gimnázium tanára történelmi előadását hallgathattuk, majd szavalatokkal, énekekkel, a gyülekezet énekkari előadásával tovább emlékeztünk történelmünk kiemelkedő eseményére. A helyi egyházak vezetői a imát mondtak a Hősökért. Az istentisztelet után a Képviselő-testület tagjai, az önkormányzat intézményeinek vezetői, és az Egyesületek képviselői - fejet
hajtva koszorút helyeztek el a Béke téri emlékműnél.
Köszönet azoknak a nyirbogáti polgároknak, akik a mindennapi gondok között időt szenteltek az ünnepségre, hogy együtt tudtunk méltósággal és tisztlettel emlékezni az 1848-as forradalom és szabadságharc áldozataira.

Gulyás Jánosné művelődésszervező