Nyírbogát Nagyközség

Zöld energia előadás Nyírbogáton

– Az önkormányzatok által üzemeltetett épületek (iskola, óvoda, községháza, stb.) fűtési energiaköltsége a fűtőanyag relatíve magas ára, az épületek rossz hőszigeteltsége, valamint a korszerűtlen fűtőberendezések miatt igen magas.


 

Magyarországon az önkormányzatoknál – így Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is –a fűtési hőenergiát alapvetően gáztüzeléssel biztosítják. A gáz mennyiségi beszerzése és ára, valamint a vállalt EU-s elvárás egyre jelentősebbé teszi a megújuló energiák hasznosítását, amely téren hazánk eléggé le van maradva sok szomszédos és nyugat-európai országtól. A lemaradás csökkentését szolgáló pályázati lehetőségek nyílnak meg ez évben. A pályázati források biztosítják a települési épületek magas energiafelhasználásának csökkentését szigeteléssel, és a földgáznak a kiváltását a biomassza alapanyagú tüzelőanyagokkal.

 

Ezekről folytatott eszmecserét a közel múltban több polgármester Dr. Simon Miklós polgármester, országgyűlési képviselő vezetésével. A megoldás felvázolását Dr. Lengyel Antal főiskolai tanár vezetésével működő, az ország keleti felét magába foglaló Zöld Áramlat Biomassza Klaszter végezte. A Klaszterbe tömörült szakmai szervezetek, cégek és szakemberek együttes célja, hogy a faalapú és a mezőgazdasági melléktermékekből álló biomasszák fűtési célú felhasználását elősegítsék. Felméréseket kell készíteni a korszerűsítendő épületek műszaki és energetikai állapotáról, annak jelentős javítását szolgáló megoldásokról. Az energiafelhasználást csökkentő műszaki megoldások mellett pontosan fel kell térképezni a településeken fellelhető és felhasználható biomassza-forrásokat, valamint megtervezni annak hőtermelési célú előkészítést.

 

A jelenlévő polgármesterek Nyírbogát, Vállaj és Baktalórántháza környezetének községeiből voltak. Egyetértettek a Klaszter szakembereivel, hogy erre a célra az erdészeti vágástéri hulladékokat (gallyak) és más faalapú anyagokat célszerű körzetükben felhasználni. Az eszmecsere során kialakult az a nézet, hogy a biomassza-előkészítést több község közös társulásában célszerű megszervezni, mivel a nagy értékű gépek, a folyamatos tüzelőanyag-ellátás csak így valósítható meg költségtakarékosan és kellő biztonsággal. Az erdészeti vágástéri faanyagok és más mezőgazdasági melléktermékek (szalma, kukoricaszár) begyűjtésének nagy kézimunka-igénye foglalkoztatási lehetőséget is biztosít. A megbeszélésen a Klaszter szakemberei bemutatták a biomassza hasznosításának különböző műszaki megoldásait, amely a kisebb épületek hő termelő berendezéseitől a lehetséges települési 1-5 MW teljesítményű erőművekig terjedtek.

 

A jelenlévők közös megállapításaként fogalmazódott meg, hogy egy-egy településen üzemeltetett középületek a felújítás utáni fűtése biomasszával, illetve annak távlatosabb célú felhasználása keresletet generálhat a kertészeti termelésre, jelentősen javítja a vidék foglalkoztatási és jövedelemtermelő képességét. Eredményes pályázatok pilot programként szerepelhetnek, amelyeknek munkahelyteremtő hatása is lesz. A pályázható támogatás 50-5000 millió Ft. lehet. A Klaszter tagjai vállalták, hogy segítik az önkormányzatokat az előkészítésben, bízva abban, hogy sikeres pályázatok esetén a helyi szakemberek juthatnak majd munkához. A polgármesterek és a Klaszter szakemberei elhatározták, hogy az épületenergetikai fejlesztések szükségesek, és a biomassza felhasználásának jó adottságait itt helyben kell kihasználni.