Nyírbogát Nagyközség

Madarak és Fák Napja ünneplése a Nyírbogáti Vántus István ÁMK és Könyvtár Óvodájában

 

 

Nyírbogát – Május 7-től a Nyírbogáti Óvodában az Óvónők egész hetes projekt keretében színes s-változatos programokkal próbálták érdekessé és emlékezetessé tenni a Madarak és Fák Napját.


 

A gyerekek, aktívan részt vettek a különböző feladatok megoldásában, s nagy érdeklődéssel ismerkedtek az őket körülvevő környezetükkel. Május 07. – én a szülőkkel közösen, várakozással, lázas izgalommal kirándulást szerveztek a nyíregyházi Vadasparkba. Természetes környezetükben figyelhették meg az állatokat, különösen a madárfajtákat, vízimadarakat, valamint az állatoknak lakhelyet adó fákat. A vadas park hatalmas élményt nyújtott különösen azoknak a gyerekeknek, akik még soha nem jártak állatkertben. Annak ellenére, hogy nagyon sok családnál vannak háziállatok, öröm volt látni, hogy mennyire élvezték a kicsinyek, hogy ott lehettek. A közös élmények mellett nagyon sokat jelentett a gyermekek számára, hogy bővült az ismeretük tágabb környezetükről.

 

A gyerekek szüleikkel közösen képeket gyűjtöttek, majd minden csoport elkészítette tablóját, csoportfáját. Megfigyelték az óvodájuk udvarán található fákat, kéregmintákat készítettek zsírkrétával, papírra. Összehasonlításokat végeztek, melyik fa a nagyobb – kisebb, melyiknek vastagabb a törzse, méréseket végeztek fonallal, öleléssel.

 

A hét utolsó napján a projekthét zárásaként a nagycsoportos gyerekeknek vetélkedőt szerveztek, ahol ismereteiket rendszerezhették, bővíthették. A feladatokat találós kérdésekből, közmondásokból, igaz – hamis állításokból volt összeállítva. A vetélkedő második részében a gyerekek kismadarakat készítettek, majd közösen egy kedves kis madárdalt is megtanultak.

 

A nyírbogáti óvónők fontosnak, kiemelt feladatuknak tartják a gyerekek környezet védelmére – szeretetére nevelését már óvodás korban. A környezettudatos magatartás megalapozásával fejlődik a gyerekek erkölcsi, megítélő, alkalmazkodó képessége. Meglátják a szépet, fejlődik esztétikai érzékük. Formálódik a környezet élőlényei, egymás iránti pozitív viszonyuk.

 

Gulyás Jánosné