Nyírbogát Nagyközség

1956-ta emlékeztek a Nyírbogáti iskolások

Emlékezzünk 1956-ra! Ne felejtsünk SOHA! Október 23-a nemzeti ünnep. Magyarország népének a sztálinista diktatúra és a szovjet megszállás elleni forradalma és szabadságharca. 

Ez a XX. századi magyar történelem egyik legjelentősebb eseménye. Országunk népe október 23-tól november 10-éig küzdött a szabadságért, de az aránytalan túlerővel szemben végül elbuktunk. 1989 óta október 23-a kettős ünnep: a forradalom kitörésének napja és a köztársaság kikiáltásának emléknapja.


1956-nak állítottak emléket a Vántus István ÁMK nyolcadikos diákjai ünnepi műsorukkal, melyet Bákonyiné Szilágyi Róza, osztályfőnökük tanított be. Az énekkart Kremniczky Tímea tanárnő készítette fel. A színvonalas megemlékezésre Nagyközségünk Művelődéi Házának Nagytermében került sor. A gyerekek korhű jelmezekben, korhű díszletek közt elevenítették fel a forradalom és a szabadságharc eseményeit.  A megemlékezés után közös gyertyagyújtással tisztelgett az iskola a hősök emléke előtt a Béke téri emlékműnél – tudtuk meg Pál Anita tanárnőtől.