Nyírbogát Nagyközség

A költészetet ünnepelték Nyírbogáton

 

2013.04.16.

 

A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünnepeljük, ebből az alkalomból számos kulturális rendezvényt tartottak, országszerte különböző rendezvényekkel tisztelegtek a magyar líra előtt.

 

A Nyírbogáti Vántus István általános iskola is szavalóversennyel emlékezett József Attila születésnapjára. Rendezvényünket megtisztelte Dr. Simon Miklós településünk polgármestere, országgyűlési képviselő úr, aki köszöntőjében kiemelte, hogy: „ ….büszkeség tölti el szívünket, amikor ünnepségeinken, rendezvényeinken a szebbnél szebb verseket gyerekeink előadásában hallgathatjuk, s ilyenkor lélekben gazdagodhatunk.”
Külön öröm volt, hogy körünkben köszönthettük Lefler György költő-újságírót, aki a következő gondolatokkal köszöntötte a jelenlévőket:

 

„…..A mai nap szép vállalkozása az iskola diákjainak és pedagógusainak azzal, hogy a Költészet napja alkalmából 94 ifjú versmondó áll az osztálytermek képzeletbeli pódiumára. Ez a képzeletbeli pódium, persze csöppet sem könnyebb, mint a valóságos. Majd meglátjátok a vers elmondása, a meghajlásotok után, hogy mennyivel szebb, békésebb lesz a világ. Ilyenkor valami gyönyörű csoda történik a lelkünkben. …. Ha belegondolunk, akkor a nyírbogáti iskola költészetnapi rendezvénye nyugodtan viselheti a Versmaraton elnevezést, merthogy Nyírbogáton négy versmondóval több szerepel, mint Budapesten a Thália Színházbeli rendezvényen, s időbelileg sem maradtok el, ha a négy helyszín időintervallumát összeadjuk. Ugye, micsoda vállalkozás a tiétek?!……..”

 

A nyírbogáti tanulók nagy lelkesedéssel készültek erre az alkalomra, hisz 94 diák tanulta meg a kötelező és a szabadon választott költeményeket. A kötelező József Attila költeményeiből az „Altató”, a „Mama”, a „Szeretném, ha vadalmafa lennék” és az „Anyám” című versek voltak.
I. helyezést értek el:

 

Goda József (1. a.), Mocsár Zsolt (4.a), Kósa Petra (6.a), Madácsi Anett (8.a),

II. helyezést értek el:

 

Bíró Lili (1.b), Fülöp Hajnalka (3.a), Szántó Diána(6.b)-Hermanovszky Laura (6.a). Károly Letícia (7. o

 

III. helyezést értek el:

 

Császár Dóra (2. o), Molnár Dorina (3.b), Balogh Bence (6.b), Terdik Péter (7.o)
IV. Külön díjazottak:

 

Dibáczi Liliána, Koda Márta Vanda, Balogh Dominika, Erdei Vivien, Mocsár Boglárka, Farkas Bence, Balogh Klaudia

 

  A legjobb szavalók könyvjutalomban részesültek. A szép könyveket a Nyírbogáti Önkormányzat biztosította tanulóink számára. Köszönet érte.

 

Örömhír, hogy az iskolai szavalóverseny után Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata is megemlékezett, - s a Községházán adott helyet - a költészet napja alkalmából első alkalommal megrendezett könyvbemutatóra, ahol Lefler György költő, a Sodrásban címmel megjelent második verskötetét mutatta be, melyből néhányat Szabó Bernadett az Ady Endre Gimnázium diákja csillogtatott meg. A verseket figyelemmel hallgatva felidéződött bennünk a múlt, érzések, dolgok, valóságok.

 

Jó lenne azonban, ha a verseket nemcsak ünnepi alkalmakkor vennénk elő, hanem olvasnánk, szeretnénk az év minden napján. Örömhír, hogy Nyírbogáton is méltó módon megünnepelhettük a Költészet napját, s reméljük, hogy lesz folytatása.

 


Gulyás Jánosné