Nyírbogát Nagyközség

Rendhagyó történelemóra

 

2013.06.04.

 

Rendhagyó történelemórán vett részt a Nyírbogáti általános iskola 8. osztályos diákjai, ahol a voronyezsi katasztrófáról hallhattak előadást.

 

Az óra első részében Klicsu Ferenc Tuzséri helytörténésszel átbeszélték az előzményeket: a trianoni békeszerződést, a II. világháború elejét, és hogy hogyan keveredett bele Magyarország a Szovjetunió megtámadásába. Ezután alkalmunk volt - nagyméretű tablókon keresztül - megtekinteni a Don menti harcok történéseit. Ezekhez a képekhez az előadótól részletes információt is kaptak a diákok, többek közt, hogy milyen volt a helyzete a 200 ezer főből álló magyar hadseregnek a -40 C0-os orosz télben, Jány Gusztáv híres hadparancsáról, amiből egy részlet felolvasásra került, és a harci események részletes átbeszéléséről. A történelmi óra keretében a diákok megtekinthették a harc színteréről származó tárgyakat, - zsoldkönyvet, egy katona naplóját, és még sok más emléktárgyakat.
Az előadás keretében sok új, érdekes információhoz juthattak a tanulók arról a harcról, ami a magyarok egyik legsúlyosabb veresége volt, hiszen a 200 ezer kivezényelt katonából mindössze 50 ezren tértek haza épségben a Don-kanyarból.
A rendhagyó történelem óráról Farkas Bence 8. osztályos tanuló számolt be.

 

 

 

Gulyás Jánosné