Nyírbogát Nagyközség

Elkezdődött a 2,1 milliárdos szennyvízberuházás Nyírbogáton és Kislétán

Nyírbogát, 2014. augusztus 1., péntek (MTI) – Elkezdődött a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogát és Kisléta közös szennyvízhálózatának kivitelezése, a 2,1 milliárd forint összértékű fejlesztés alapkövét Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter tette le pénteken Nyírbogáton.

 A miniszter az ünnepségen elmondta, az állam 2010 óta 171 milliárd forint uniós, valamint 30 milliárd forint hazai forrást fordított a települések szennyvízhálózatának kiépítésére.

Az országban 210 helyszínen zajlik a nyírbogátihoz hasonló fejlesztés, amely értékben az ország első tíz beruházása között van – fogalmazott Seszták Miklós.
A nemzeti fejlesztési miniszter az eseményt követően újságírói kérdésre elmondta, az országos helyzetkép szerint 2015 végére minden kétezer fő feletti települést el fognak látni csatornával és szennyvíztisztítási lehetőséggel, ezzel pedig Magyarország teljesíti az Európai Uniónak tett vállalását.

Simon Miklós, Nyírbogát Fidesz-KDNP-s polgármestere beszédében kitért arra, a település 2001 óta többször próbálkozott a szennyvízprogram megvalósításával, végül 2010 végén sikerült beadni az erre vonatkozó pályázatot. Nyírbogát és Kisléta a projekt érdekében közös önkormányzati társulást hozott létre, a konzorcium a beruházáshoz összesen 1,8 milliárd forintos támogatást nyert el.

A két településen 5500 lakost érintő szennyvízprojekthez a lakosságnak és az önkormányzatoknak 360 millió forintos önerőt kell biztosítaniuk.

Nyírbogáton és Kislétán mintegy 30 kilométer hosszúságú szennyvízvezeték-hálózat épül, nyírbogáti területen pedig egy korszerű, a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeknek mindenben megfelelő tisztítótelepet hoznak létre, amelynek napi kapacitása 500 köbméter lesz.

A kivitelezési munkálatokat a SADE Magyarország Mélyépítő Kft. és a FK RASZTER Építő Zrt. végezheti el, a beruházás várhatóan jövő áprilisra készül el.

- MTI -

http://www.szon.hu/elkezdodott-a-21-milliardos-szennyvizberuhazas-nyirbogaton-es-kisletan/2609498

AZ ÜNNEPÉLYES PILLANATOK KÉPEI