Nyírbogát Nagyközség

Az Emberi Erőforrás Minisztere, Balog Zoltán Nyírbogátra látogatott

 

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere  2015. május 30-án Nyírbogátra látogatott, ahol részt vett a Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás Ébresztő! Kopogtat a jövőd!” -  elnevezésű pályázat záró rendezvényén.

 A Községháza Nagyterme zsúfolásig megtelt. A pályázat megvalósításában részt vett munkatársak (pedagógusok, óvónők, szociális szakemberek, védőnők, a Gyerekesély Iroda dolgozói is nagyszámban megjelentek. Elfogadta meghívásunkat, Kozma Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője, Dr. Szabó István a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, Kéri Zoltán, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő TÁMOP 5.2.1 kiemelt pályázatának országos szakértője, szakmai vezetője és a EMET regionális szakértői, a kistérség polgármesterei, az intézmények vezetői, történelmi egyházak képviselői is. A rendezvényt Gordos Rita, a pályázat projektmenedzsere moderálta.

 Dr. Simonné Dr. Rizsák Ildikó a Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás elnöke, településünk polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondta, hogy: Az elmúlt két évben az ország egyik leghátrányosabb kistérségében sikerült segítséget nyújtani az itt élő nehézsorsú gyermekeknek és családjaiknak.  A segítségnyújtás mellett az elmúlt két év munkája hozzájárult a gyermekek, a családok életszemléletének a formálásához is. Számtalan színes programmal sikerült megtörni a hétköznapok szürkeségét, s reméljük, mosolyt is tudtunk varázsolni az élet nehéz pillanataiban. Bízunk abban, hogy a szakemberek szeretete, amivel a munkájukat végezték és az a sok-sok befektetett energia nem volt hiábavaló. Kalkuttai Teréz anya után valljuk:

 ” Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. A nélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.” Mi munkánkkal szerettünk volna ez a csepp lenni!

 A projektzáró rendezvényt a pályázat "Mutasd meg magad!" programelemében működő nyírbogáti  néptánc műhely műsora, a Kislétai Szivárvány Gyermekcsoport Bökönyi tánca,  Rostás Tünde, a Báthory István Katolikus Gimnázium tanulójának előadása és a Nyírvasvári Tanoda stars hip-hop műsora  színesítette.

 A pályázatot összefoglalta és értékelte Borbásné Szabolcsi Edit szakmai vezető, miszerint hatszáz millió forint támogatásban részesült a Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás. Ebből gyermekesély programokat, közösségi házakat, Biztos Kezdet Gyerekházakat, tanoda jellegű programokat, családokat és közösségeket erősítő programokat valósítottak meg, elősegítve ezzel a felzárkózást és az esélyteremtést.

 Balog Zoltán miniszter úr a gyerekesély programok fontosságára hívta fel a figyelmet, és hangsúlyozta, hogy nem elég, hogy segíteni akarunk a szegény családoknak - nekik is akarniuk kell elfogadni a segítséget. E cél elérését egy hasonlattal érzékeltette - sötétségben kell egyre több helyen gyertyát gyújtva fényt vinni a reménytelen családok életébe. De ezt csak együtt tudjuk megvalósítani.

 Dr. Simon Miklós térségünk országgyűlési képviselője megköszönte a projektben részvevőknek a kitartó munkát, mellyel hozzájárultak a családok felzárkózási esélyeinek növeléséhez a szegénység, különösen a gyerekszegénység csökkenéséhez.

 A projektzáró rendezvényt követően az erdélyi Zetelaka diákjainak néptánc műsora következett, azzal a célzattal, hogy közeledik június 4-e a Nemzeti Összetartozás napja. Öröm volt gyönyörködni táncukban, s öröm volt megtapasztalni, hogy nem csak lélekben, hanem a mai napon, itt Nyírbogáton együtt lehettünk a külhoni magyar gyerekekkel.

 Köszönet Magyarország Kormányának, Köszönet az Európai Uniónak a pályázat keretében nyújtott támogatásért!

  Nyírbogát, 2015. május 30.

 Gulyás Jánosné

 

KÉPEK