Nyírbogát Nagyközség

Projektzáró rendezvény a Nyírbogáti Gyermekvédelmi Központban

A Nyírbogáti Gyermekvédelmi Központban a „Zene, az kell, hogy ne vesszünk el, hogy mégse adjuk fel” projektzáró rendezvényen világossá vált, hogy jó helyre került a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) támogatása. A közös muzsikálás és tánc valódi boldogsághoz juttatta a gyerekeket, akik őszinte örömmel ültek le választott hangszereikhez. A rendezvényt megtisztelte Dr. Hatala József miniszteri biztos, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Farkas József rendőr dandártábornok, megyei rendőr főkapitányúr,  Nyírbogát Nagyközség Önkormányzata részéről  Bereznyákné Dr. Bényei Bernadett jegyző asszony.  

A programot még 2014-ben indították útjára, s elsőként a Mátészalkai Gyermekvédelmi Központban valósították meg. Mindamellett, hogy berendeztek egy különálló zeneszobát, amit 4 gitárral, 3 szintetizátorral, 1 dobfelszereléssel és a muzsikáláshoz szükséges állványokkal, kottatartókkal szereltek fel, különféle zeneiskolákban tanító zenepedagógusokat kértek fel arra, hogy a hátrányos helyzetű fiatalokat megtanítsák a hangszerek használatára. Később továbbgondolták az elképzelést, s a művészeti nevelés kiszélesítése érdekében egy – autentikus cigány táncokat tanító – néptánctanárt is felkértek, s a repertoárt énekoktatással toldották meg. 

Nincs leküzdhetetlen hátrányos helyzet, nehéz körülmény  - mondta Dr. Hatala József miniszteri biztos, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke. A művészetterápiás megoldások rendkívül eredményesek a legfőbb cél elérésében, hogy tudniillik minél kevesebb fiatal váljon bűncselekmények áldozatává vagy elkövetőjévé. Szeretném megérni, hogy ez a program – amely megmutatta, hogy nincs olyan nehéz helyzet és olyan körülmény az életben, amit ne lehetne leküzdeni – országosan is népszerűvé válik, s akkor nekünk már csak azon kell törnünk a fejünket, melyik megyének és intézménynek segítsünk -  fogalmazott Hatala József miniszteri biztos.

A sikerek láttán  az a döntés született, hogy érdemes a projektet más intézményekre is kiterjeszteni, így  a tiszadobi és a nyírbogáti gyermekvédelmi intézmény is társulhatott a programhoz. Három év alatt összesen közel 11 millió forintot fordítottak e nemes célra.  Kezdetben 20 érdeklődő gyerek nevelésével és oktatásával foglalkoztak, mára közel 100 gyerek tanul a zeneszerszámok valamelyikén minden szombaton.

Farkas József rendőr dandártábornok, megyei rendőr főkapitány zárásképpen azt hangsúlyozta, hogy ez a „szabolcsi unikum” nem csak tartalmas programot kínált az eltelt időszakban, de útravalót is ad a fiatalok kezébe, amikor majd azok végérvényesen átlépnek a nagybetűs élet kapuján.

Szanics Rudolf gitártanár a pedagógustársak nevében a program nyújtotta lehetőségek fontosságát emelte ki. – A zene a születéstől a halálig jelen van az életünkben. Reméljük, az itt tanuló gyerekeknek is sokat ad, nemcsak most, de hosszabb távon is, akár egész életükön át – hangsúlyozta, s arra kérte a támogatókat, vigyék tovább, ne hagyják elhalni ezt a programot.

Képek