No event in the calendar
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
A Nap kel 05:44-kor,
nyugszik 20:06-kor.

Holnap
Ábrahám, Rókus
napja lesz.

A védőnők több, mint 100 éve kulcsszerepet töltenek be a családok életében. A védőnői szolgálat célja a családok egészségének megőrzése, egészségromlásuk megelőzése. Munkáját önállóan, a különböző társszakmákkal együttműködve végzi a hatályos törvények, módszertani útmutatók, szakmai irányelvek alapján.

A védőnő feladatai :


Nővédelem

A gondozás teljessége kiterjedhet az anyán és a csecsemőn túl a család és a gondozási körzet többi nőtagjára, a női életszakaszoknak megfelelően prevenciós célból. Az egészségesebb életmód megvalósulása érdekében a védőnő gondozási tevékenysége során kiemelten foglalkozik
• a családtervezéssel kapcsolatosan, segíti a női szerepre, anyaságra való felkészülést,
• közreműködik a betegségek megelőzésében, az elváltozások korai felismerésében.


Várandós anya gondozása
A nőgyógyászati vizsgálati lelettel rendelkező várandós anyának:
• Kiállítja és kiadja a várandós anya gondozási könyvét, a leletek és a saját megállapításait rögzíti a várandós gondozási könyvben.
• Közreműködik a várandós nő egészségi állapotát ellenőrző alapvető vizsgálatok elvégzésében, amelyek keretében az erre vonatkozó rendeletben foglalt vizsgálatokat önállóan végzi. Ezek a következők: testsúlymérés, testmagasság mérés, vérnyomásmérés, pulzusszámolás, emlők megtekintése, magzati szívműködés vizsgálata, haskörfogat mérése, magzati mozgások észlelése, alsó végtagok megtekintése, vizelet vizsgálat, vércukor vizsgálata.
• Figyelemmel kíséri a várandós nő szociális, családi és munkahelyi körülményeit, egészségi és pszichés állapotát.
• Tájékoztatja a várandós nőt a rá vonatkozó jogosultságokról,
• Felkészíti a szülésre, újszülött fogadására ellátására, kiemelt figyelmet fordít az anyatejes táplálás elősegítésére.
A védőnői gondozás tanácsadáson, családlátogatáson, és közösségi programon valósul meg.

Gyermekágyas gondozása
Segítséget nyújt és tanácsot ad a szülést követő egészségi állapottal, és életmóddal, szoptatással, valamint a családtervezéssel kapcsolatban. Feladata a veszélyeztetettség és a szövődmények megelőzése, illetve a problémák megfelelő időben történő felismerése, a családi kötődés támogatása.

Gyermekek gondozása a hatodik életévig
A védőnő a családlátogatásai, védőnői tanácsadásai alkalmával:
• Tanácsot ad a szoptatás helyes technikájára és a tejelválasztás fokozására. Segítséget nyújt az anyának abban, hogy gyermekét lehetőleg 6 hónapos koráig kizárólag szoptassa, majd később a csecsemő és kisgyermeknek táplálásával kapcsolatos tanácsokat ad.
• Figyelmet fordít a gyermek testi és pszichoszomatikus fejlődésére, szocializációjára, gondoskodik az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok megtörténtéről, szükség esetén a gyermeket háziorvosához irányítja.
• Segítséget nyújt az életkornak megfelelő egészséges életmódra nevelésről.
• Tájékoztatja a családokat az életkorhoz kötött védőoltások fontosságáról. Szervezi és dokumentálja ezeket.
• Felkészíti a családot a beteg csecsemő és gyermek gondozására-segítséget nyújt a gondozott családban előforduló egészségi, mentális, és környezeti veszélyeztetettség felismerésében, megelőzésében a harmonikus, családi környezet kialakításában
• A gyermek fejlődését veszélyeztető tényező észlelésekor a házi orvos, illetve a gyermekjóléti szolgálat haladéktalan értesítése mellett a veszélyeztetett gyermeket és családját fokozott gondozásba veszi.
• Felvilágosítást ad a családtámogatási formákról, és lehetőségekről.
• Részt vesz az egyéni és közösségi egészségfejlesztési, egészségvédelmi programok tervezésében, szervezésében é megvalósításában

Családgondozás
• segítséget nyújt a gondozott családban előforduló egészségi, mentális és környezeti veszélyeztetettség felismerésében, megelőzésében, a harmonikus családi környezet kialakításában.
• soron kívül családlátogatást végez az iskolavédőnő írásbeli kérése alapján.
• a gyermek bántalmazása, súlyos elhanyagolása, a gyermek önmaga által előidézett súlyos veszélyeztető magatartása, vagy egyéb súlyos veszélyeztető ok fennállása esetén , a gyermekjóléti szolgálatot, és a házi gyermekorvost értesti,
• felvilágosítást ad a családtámogatási formákról, és lehetőségekről.

Gyermekvédelem:
Szorosan együttműködünk a családvédelmi és gyermekjóléti szolgálattal, valamint a gyámhivatallal. Szükség esetén jelzést teszünk védelembe vételre. Esetmegbeszéléseken, közös családlátogatással próbálunk segíteni a rászoruló családoknak a gyermekek nevelésében.

Iskolaegészségügy:
A védőnő fontos feladata 6-16 éves korban a gyermek fejlődését veszélyeztető tényezők időben történő észlelése. Szűrővizsgálatokat végzünk az általános iskola páros osztályaiban (2., 4., 6., 8. osztály). Testsúly-, magasság-, vérnyomásmérést, szín- és éleslátás vizsgálatot, mozgásszervi szűrést végzünk. A kiszűrt eseteket az iskolaorvoshoz irányítjuk. Tisztasági és tetvességi szűrővizsgálatot szeptember, január és április hónapban kell végezni, de szükség esetén megvizsgáljuk a gyermekeket, ha jelzi a szülő vagy a nevelő, hogy fertőzött gyermek jár a közösségbe.

Védőnői Szolgálat elérhetősége:

Cím:4361 Nyírbogát, Hunyadi u.1.

Tel:06-70/931-6293

Email:Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tanácsadás:

kedd: 08 -12 óra védőnői tanácsadás

          13 -14-óra tanácsadás háziorvossal

Fogadóóra: szerda:08 –10 óra

MSZSZ(mozgó szakorvosi szolgálat): 4 hetente nőgyógyász, 6 hetente gyermekorvos